2022, een betere start had ik mij niet kunnen wensen.

Het seizoen begon al vroeg met twee geplande Tidal-trainingen. De eerste werd letterlijk afgeblazen door maar liefst drie stormen; Dudley, Eunice en Franklin. Gelukkig ging de tweede wel door en hebben we koers gezet richting naar de oostkust van Engeland.

De ochtenden waren behoorlijk koud, niet gek in Februari, met rijp op de boot als resultaat. Na een pittige overtocht aangekomen in Lowestoft kregen we uitgebreide controle van de kustwacht en verbaasde blikken als in “Wie gaat er in godsnaam met dit weer en deze kou op een zeilboot de Noordzee over?” Niet heel gek gedacht, onderweg geen enkele andere zeilboot op zee tegengekomen, rest van de week overigens ook niet:)

Lowestoft, is een bekende haven voor de meeste zeilers die de UK hebben aangedaan. Van hieruit zijn we naar Great Yarmouth gevaren en …. snel weer terug. De kustwacht keek al verbaasd toen wij vertelden van onze plannen en nu weten we waarom. GY is niet echt een gezellige plek om te overnachten. Dus opnieuw overnacht in Lowestoft.

Het varen langs de Engelse kust is uitdagender dan de Nederlandse. Veel zandbanken te omzeilen en rekening houden met het tij om haven in- en uit te kunnen varen vanwege de drempels die daar liggen. Iedere dag weer berekenen wat de ideale vertrektijd is om optimaal te kunnen varen. Na Lowestoft zijn we afgezakt naar Ippswich. Woolverstone Marina en de beroemde Butt en Oyster bij Pin Mill hebben we overgeslagen.

In Ipswich op zoek gegaan voor een nieuw lampje aangezien ons navigatielicht voorop het niet meer deed. Prachtige Maritieme winkel Fox’s Chandlery ontdekt. Een paradijs om geld uit te geven aan alles wat met zeilen te maken heeft. Ook nog even in de kraan gehangen omdat er een stuk plastic om de schroef zat en en pint gedaan in een gezellige pub. Vanuit Ipswich koers gezet naar Vlissingen.

De overtocht naar NL verliep gelukkig een stuk rustiger dan de heenreis. Na aankomt in Vlissingen even bijgekomen bij V.V.W. Schelde en daarna binnendoor via Kanaal door Walcheren naar Sint Annaland. Hier mochten we overnachten bij Enjoy Sailing, met dank aan Pjotter. Proviand kunnen inslaan voor de laatste etappe en de trossen gingen weer los.

Op weg naar de Roompotsluis diesel en een drankje ingeslagen in Zierikzee en bij aanvang van de avond het ruime sop gekozen. Scheveningen lag in de planning om even naar binnen te varen maar toen we daar aankwamen was het tij en de wind ons zo gunstig, dat we besloten door te varen. Dat werd een topnacht! Samen met Rick steeds het wachtschema met een uur verlengd waardoor we tot aan IJmuiden samen gelopen hebben. Een prachtige sterrenhemel, stroom mee en mooie aan de windse / halve koers wat wil een mens nog meer?

Het was een heerlijke week. Koud, soms in Engeland wat nat, maar met een goeie kachel in de kajuit en fijn gezelschap is het goed toeven. Ik heb genoten en bij terugkomst in Nederland hebben we alleen maar mooi weer gehad. Een echt ‘welkom thuis’. Met dank aan Lucie, Floor, Koos, Olivier en Rick en natuurlijk Henk voor het beschikbaar stellen van zijn mooie jacht Mare Liberum.